MyHBMsupport en Carrièrestart: Samen op zoek naar je natuurlijke kracht

Door Tim van der Krogt

In het kader van de samenwerking tussen myHBMsupport en Carrièrestart sprak ik met Rudie Nijhof, algemeen directeur van myHBMnetwork. Vanuit mijn achtergrond als student HRM en persoonlijke ervaring met de ACT-meting, spraken we over persoonlijke ontwikkeling volgens HBM.

Haar vader was jarenlang postbode voordat hij predikant werd. Zelf begon Rudie Nijhof als vakbondsbestuurder en werkt nu als algemeen directeur bij myHBMnetwork. Hier kan ze optimaal van haar natuurlijke kracht als sociaal, communicatief en vernieuwend mens gebruik maken en helpt ze anderen hetzelfde te doen. Het pad dat de twee banen met elkaar verbindt, lijkt op het eerste gezicht vrij logisch. Toch waren de stappen geheel willekeurig en rolde Rudie zo van de ene baan in de ander. Bewust kiezen en antwoord vinden op de vragen “Wie ben ik nou echt?”, “Wat vind ik nou echt passend?” en “Wat is mijn uitdaging?” waren niet aan de orde.

Dit bewustzijn werd pas gewekt toen iemand de zogeheten ACT-meting introduceerde. Met het resultaat van de test kwam de realisatie dat het tijd werd voor iets anders. Kort samengevat luidde de boodschap: “Je ziet eruit als een directeur, je gedraagt je als een directeur, je hebt de rol van directeur, maar je bent het helemaal niet”. Althans, niet binnen de organisatie waarin Rudie zich toen bevond. Nu, bij myHBMnetwork, is dat wel anders. Haar werk- en levenservaring komen samen in het streven naar gelukkige mensen in succesvolle organisaties. Door de samenwerking met Carrièrestart kunnen de trainees hier ook van profiteren. Wat de ACT-meting en de achterliggende HBM-filosofie voor studenten kan betekenen, lees je hieronder.

Je hebt een persoonlijkheidsanalyse gedaan. En dan? Weer een paar extra competenties die je tijdens je sollicitatiegesprek kunt roepen? Een extra regeltje voor op je CV? Mijn medetrainees en ik hebben ervaren dat het ook anders kan. Ondanks dat weinig uitslagen als een verrassing kwamen, de uitkomsten waren voor Rudie destijds ook niet shockerend, leveren ze wel degelijk waardevolle inzichten en realisaties op. De werkelijke uitdaging begint echter dan pas met een van de meest ondergewaardeerde bezigheden uit het leven van de gemiddelde student: zelfreflectie.

Zelfreflectie is de eerste van vier stappen in de Circle of Change, een van de belangrijkste modellen uit de HBM-filosofie. Het model geeft inzicht in wat je wil bereiken en wat je daarin tegenhoudt. Na zelfreflectie volgt bewustwording van je patronen, daarna komt beslisruimte: je kijkt naar wat je altijd doet en probeert bewust eens wat anders. De laatste stap, verantwoordelijkheid, gaat over het vormgeven van deze intentie.

In dit proces kom je ongetwijfeld een paar keer vast te zitten. De doelen zijn gesteld, het plan om ze te bereiken is helder, maar toch lukt het niet. Door zichtbaar te maken waar je valkuilen zitten, kan de ACT-meting ook hierin helpen. De wisselwerking tussen het ontwikkelen van je natuurlijk potentieel en het tijdig signaleren van wat je tegenhoudt, maakt dat je het stuur echt in handen krijgt. Daarin kun je rekening houden met competenties die door aanpassing zijn aangeleerd, de zogeheten prestatiekracht, en competenties die van nature bij je passen, je natuurlijke kracht.

Met deze handvatten ben je (nog) beter in staat om bewust de eerste stappen in je carrière te zetten.

Ik vroeg Rudie hoe je al in je eerste volwaardige functie oog houdt voor de balans tussen je natuurlijke kracht en je prestatiekracht. Volgens haar is het vooral belangrijk om nieuwsgierig te zijn naar jezelf in 3D. Vanuit de HBM-filosofie kijk je verder dan je competenties, namelijk ook naar wat maakt dat je ergens goed in bent. Dit laatste zit in je natuur, een onbewust aspect van de mens dat HBM toevoegt aan het bestaande HRM-paradigma van structuur en cultuur. Inzicht in je natuur geeft vervolgens inzicht in wat je nodig hebt om succesvol te zijn. Bij een eerste functie is het helemaal niet erg om gebruik te maken van je prestatiekracht, de competenties die je daar hebt ontwikkeld kunnen enorm helpen. De uitdaging is om genoeg ruimte over te houden om te ontwikkelen wat echt van jou is, je natuur. Wanneer je bijvoorbeeld goed kunt verkopen omdat je dat vroeger wel moest, is er niets mis mee om te starten in een salesfunctie. Het is echter raadzaam om er daarnaast voor te zorgen dat je ook nog 1 à 2 dagen per week tijd hebt voor ontwikkeling. Denk hierbij aan productontwikkeling of visieontwikkeling. Met deze benadering kan de prestatiekracht als aanjager gebruikt worden om de carrièreladder te beklimmen. Met de stappen die je op die manier zet kun je uiteindelijk toewerken naar een functie waarin je grotendeels gebruikmaakt van je natuurlijke kracht, de delen die echt van jou zijn.

HBM betekent gaan staan voor wat jij nodig hebt en voor wie jij bent. Carrièrestart begeleidt studenten naar een bewuste en zelfverzekerde start van hun carriere. De twee organisaties vinden elkaar in het Carrièrestart traineeship.

Ik ben door de ACT-meting en het interview met Rudie een stuk wijzer geworden. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben of een trainee willen spreken over het traineeship, stuur me gerust een bericht via LinkedIn.

Posted on februari 2, 2018 in Uncategorized

Share the Story

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top