Tips van een professional

Creëer je eigen kansen!

“Wat ik later wilde doen of bereiken, wist ik niet direct. Tijdens mijn studie was het wel een doel zoveel mogelijk feestjes mee te pakken. Toch had ik al snel voor ogen dat ik na mijn studie wilde starten in een traineeship bij een vooraanstaand bedrijf of wilde beginnen in de Strategy Consultancy. Als tip: staar je niet blind op traineeships bij de meest grote en populaire bedrijven. Als student had ik nooit verwacht dat ik bij Decathlon zou gaan werken; ik kende het bedrijf niet eens!”

Laurens Spiele is 31 jaar oud, woont in Amsterdam en werkt bij Decathlon als E-commerce director. Vroeger wilde hij altijd de nieuwe Roger Federer worden, maar die droom heeft hij sinds zijn 14e vaarwel gezegd vanwege een gebrek aan talent en een lichaam dat niet meewerkte. Carrièrestart heeft aan Laurens gevraagd naar zijn ervaringen en verwachtingen in zijn studententijd. Tegenwoordig maken veel studenten zich zorgen of ze wel genoeg aan hun CV en zelfontwikkeling doen, zodat ze later carrière kunnen maken. 

Q: Wat heb je gestudeerd en waarom?
A: Economie en geschiedenis vond ik de leukste vakken op middelbare school, vandaar mijn keuze voor de studie Economie en Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Gedreven door mijn favoriete vakken tijdens mijn bachelor, koos ik daarna voor een master Marketing Strategy aan de Erasmus School of Economics.

Q: Wat wilde jij graag bereiken toen je student was en hoe wilde je dit bereiken?
A: Wat ik later wilde doen of bereiken, wist ik niet direct. Tijdens mijn studie was het wel een doel zoveel mogelijk feestjes mee te pakken. Toch had ik al snel voor ogen dat ik na mijn studie wilde starten in een traineeship bij een vooraanstaand bedrijf of wilde beginnen in de Strategy Consultancy. Dus het leren kennen van meerdere bedrijven en veel kennis opdoen over verschillende markten/ industrieën. Om dit voor elkaar te krijgen waren een goed CV, inclusief alle vinkjes zoals nevenactiviteiten en buitenland ervaring, een absolute must. Anders zou je niet eens door de 1e ronde komen!

Q: Wat heb jij naast je studie gedaan waarvan jij veel geleerd hebt en nu toepast in je werk?
A: Als leidinggevende van de studentendiscotheek kon ik feesten en nevenactiviteiten mooi combineren. Daarnaast organiseerde ik twee jaar de Sinterklaasintocht van Rotterdam. Regelmatig herken ik mijn huidige werk situaties die ook in die projecten naar voren kwamen. Denk hierbij aan: marketing, finance, operatie, acquisitie. En qua soft skills: leidinggeven, overtuigen, moeilijke beslissingen nemen, teamwork, communiceren, presenteren en nog veel meer. Verder heb ik tijdens mijn master in zuidoost Azië een project voor Philips gedaan. In combinatie met de wereldreis die ik daarna begon maakte dat ik ook de gewilde relevante werk- en buitenland ervaring aan mijn CV kon toevoegen. 

Q: Wat had je nog graag naast je studie gedaan, nu je terugkijkt?
A: Achteraf gezien had ik graag nog een taalcursus gedaan tijdens mijn studententijd. Iets waar ik nu niet aan toe kom, en toen eigenlijk prima had gekund. 

Q: Ontwikkel jij jezelf nu nog steeds?
A: De eerste jaren van mijn professionele carrière gingen snel voorbij. Ik was vooral bezig om mijn werk zo goed mogelijk te doen, mezelf te ontwikkelen en zo snel mogelijk door te groeien. De afgelopen jaren merk ik dat dat ook ervoor heeft gezorgd dat ik op persoonlijk vlak mij minder heb ontwikkeld. Hier ben ik momenteel veel mee bezig, door veel te lezen, gesprekken te voeren, maar bijvoorbeeld ook met yoga en meditatie.

Q: Kon jij voorspellen als student dat jij deze baan zou krijgen?
A: Als student had ik nooit verwacht dat ik bij Decathlon zou gaan werken; ik kende het bedrijf niet eens! Achteraf gezien was dit wel een logische stap. Sport en retail hebben mij altijd aangetrokken. Ik had zeker niet verwacht om bij Decathlon binnen zo'n korte tijd de kans te krijgen om teams op te zetten, te ontwikkelen en nu inmiddels leiding te geven aan een team van in totaal 85 mensen. De vrijheid en verantwoordelijkheid die ik bij Decathlon heb gekregen is bijzonder.

Q: Heb jij tips voor de huidige studenten die graag carrière willen maken?
A: Staar je niet blind op traineeships bij de meest grote en populaire bedrijven. Dit is wellicht goed voor je status, maar bij kleinere bedrijven kun je je wellicht meer en sneller ontwikkelen. Train jezelf om kansen te zien en deze te grijpen als je ze zich voordoen. Nog beter; creëer je eigen kansen!
 

Lees ook:

Wat zegt koffiegebruik over jouw persoonlijkheid?
Wat zegt koffiegebruik over jouw persoonlijkheid?
Jouw digitale voetprint
Jouw digitale voetprint
Carrièrestart 2020
Carrièrestart 2020
Terug naar overzicht